• Студентські та учнівські квитки державного зразка

    Студентські та учнівські квитки державного зразка

    З 2001 року всі навчальні заклади в Україні зобов'язані видавати студентські та учнівські квитки єдиного державного зразка, виготовлені на основі фотокомпютерной технології, вид і технологія виготовлення затверджені Міністерством освіти і науки України.
  • Документи про освіту

    Документи про освіту

    Харківський регіональний Центр "Студсервіс" з 2003 року надає інформаційні послуги з формування баз даних учнів і випускників навчальних закладів Харківської області всіх видів підпорядкування і власності, а також всіх рівнів акредитації і забезпечує навчальні заклади Харківської області України документами про освіту, студентськими, учнівськими квитками державного зразка згідно законодавства України.
  • Сучасні технології в освіті

    Сучасні технології в освіті

    Харківський регіональний центр "Студсервіс" з 2007 року є ліцензіатом по впровадженню Автоматизованої системи керування вищим навчальним закладом АСК "ВНЗ" і Автоматизованої системи "Школа"
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

МОН спростило правила зарахування на екстернат для жителів непідконтрольних та окупованих територій, а також лінії зіткнення

МОН спростило правила зарахування на екстернат для жителів непідконтрольних та окупованих територій, а також лінії зіткнення Жителів окупованих територій Криму та Севастополя, території проведення АТО та населених пунктів на лінії зіткнення включили до переліку осіб, що можуть здобути загальну середню освіту в формі екстернату. Це передбачено новою редакцією Положення про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах, що днями набрало чинності (Наказ МОН від 13 березня 2017 року № 369).

В зазначений перелік додали ще 3 категорії осіб:

  • осіб, які мають статус біженців;
  • осіб, яким надано тимчасовий чи додатковий захист в Україні;
  • осіб, які звернулися із заявою про визнання біженцем або про надання додаткового чи тимчасового захисту.

«Залучення дітей з непідконтрольних та окупованих територій до української системи освіти завжди було нашим пріоритетом. Не менш важливо дати більше можливостей для дітей, що навчаються на лінії зіткнення та не мають умов для нормального отримання освіти. Це одна з головних причин, чому ми почали процес підготовки нового положення про екстернат», – зазначив начальник відділу державно-громадського управління освітою МОН Сергій Дятленко.

Відтепер прийом заяв про зарахування на екстернат починається з 1 вересня. Особи, що жили або проживають на території Криму, непідконтрольних територіях Донбасу або в населених пунктах на лінії зіткнення, зможуть подавати заяви упродовж усього календарного року. Жителі цих територій також отримали можливість надсилати скан-копію заяви електронною поштою чи факсом.

Крім того, особисто заяву може подати неповнолітній, що виїхав із неконтрольованої території або з населеного пункту на лінії зіткнення у супроводі родичів або будь-яких інших повнолітніх осіб, які не є його законними представниками.

Рішення про зарахування на екстернат ухвалюватиме керівник навчального закладу – без погодження з місцевим органом управління освітою.

Окремо передбачено право учня, що здобуває освіту екстерном, отримати одночасно документи про початкову, базову, повну загальну середню освіту.

«Майже 3 роки діти з непідконтрольних та окупованих територій не мають можливості повноцінно здобувати освіту в Україні. А це означає, що є діти з цих територій, які хочуть вступити в українські ВНЗ, але не мають документів ні про здобуття базової, ні про здобуття повної загальної середньої освіти. Саме тому в новому положенні про екстернат ми повинні були передбачити механізм, як ці діти зможуть засвідчити свій рівень знань», – додав Сергій Дятленко.

Учні, які хочуть екстерном отримати одночасно свідоцтво про базову та атестат про повну загальну середню освіту, відтепер не муситимуть здавати річне оцінювання та державну підсумкову атестацію за обидва освітні рівні. Для отримання документів про базову освіту достатньо здати річне оцінювання за скороченим переліком предметів – українська мова та література, історія України, географія України, правознавство – та державну підсумкову атестацію. При цьому, щоб отримати атестат про повну загальну середню освіту, потрібно пройти річне оцінювання та державну підсумкову атестацію повністю.

З текстом Положення про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах можна ознайомитися за посиланням.

 

© 2016 Регіональний центр "Студсервіс"