Лілія Гриневич: Міністерство освіти і науки підтримуватиме приватні вищі навчальні заклади, що надаватимуть якісну освіту та розширять вибір університетів для вступників

Лілія Гриневич: Міністерство освіти і науки підтримуватиме приватні вищі навчальні заклади, що надаватимуть якісну освіту та розширять вибір університетів для вступників«Освіта - не заради освіти, а заради громадянина, який має скористатися всіма можливостями, щоб постійно розвиватися і здобувати все вищі рівні освіти». На цьому наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з представниками приватних закладів освіти, що відбулася в Європейському університеті 18 жовтня 2016 року.

 

Міністр підкреслила значення приватного сектору в системі вищої освіти, що дає альтернативу державній та свободу вибору університетів вступникам. «Приватний сектор освіти першим може гнучкіше запроваджувати будь-які освітні інновації, реагувати на потреби своїх студентів», - зазначила Лілія Гриневич.

За словами Лілії Гриневич, сьогодні приватні заклади долають виклики, що постали перед вищою освітою у зв'язку з демографічним спадом. Зі свого боку, Міністерство в межах своїх повноважень та законодавчого поля буде підтримувати приватну освіту та ті заклади, які забезпечують якісну освіту.

Так, в проекті закону «Про освіту», який вже проголосований парламентом у першому читанні, є поле для розвитку сектору приватної вищої освіти - освіта для дорослих. «Суспільство і ринок праці ставлять багато додаткових вимог до освіти. І саме система приватної освіти може виявитися найбільш гнучкою до цього», - додала Міністр.

Сьогодні Міністерство освіти і науки працює над створенням механізму для впровадження норми Закону України «Про вищу освіту» щодо спрямування державного замовлення в приватні вищі навчальні заклади за принципом «місце йде за вступником». «Цілком природньо, коли дитина з належними результатами ЗНО з палітри вищих навчальних закладів може обирати приватний ВНЗ, а до обраного нею закладу підуть кошти на навчання цієї дитини», - зазначила Лілія Гриневич.

Міністр повідомила про стан імплементації Закону України «Про вищу освіту». За словами Лілії Гриневич, впровадження нового закону ускладняється цілою низкою проблем. По-перше - недостатньою нормативно-правовою базою, по- друге - суперечностями в законодавстві, що потрібно виправляти через внесення змін до цього закону. По-третє - процес імплементації ускладнюється опором академічного середовища. Наприклад, студенти мають право на вибірковість частини курсів , що також породжує не тільки конкуренцію між викладачами, а зустрічає спротив тієї їх частини, які звикли мати свої гарантовані години і свої конкретні курси.

Лілія Гриневич закликала представників приватних вищих навчальних закладів відповідально ставитися до надання освітніх послуг, що, своєю чергою, впливає на репутацію приватної освіти.

Міністр освіти і науки України дала доручення включити представників приватних вищих навчальних закладів включити до складу робочої групи, що працює над розробкою концепції юридичної освіти.

Посилання